Slujba înmormântării Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu Anania

Posted: februarie 3, 2011 in Diverse

Patriarhul României despre mitropolitul Bartolomeu

Patriarhul României despre mitropolitul Bartolomeu 1

Înmormântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania

Înmormântarea Mitropolitului Bartolomeu Anania1

Procesiune înmormântare Bartolomeu

Mitropolitul Bartolomeu coborât în criptă

 

Sute de credincioşi ortodocşi au venit joi dimineaţă la înmormântarea Mitropolitului Bartolomeu. Este aşteptat şi premierul Emil Boc, după ce aseară şi preşedintele Traian Băsescu şi patriarhul Daniel al BOR i-au adus înaltului ierarh un ultim omagiu.

13.49 A început procesiunea. Ierarhii vor înconjura catedrala, împreună cu sicriul în care se află mitropolitul.

13.20 PF Daniel a rostit o predică, în care a vorbit despre activitatea literară şi despre meritele monahale ale ÎPS Bartolomeu. Daniel a vorbit despre lumina personalităţii lui Bartolomeu Anania, pe care l-a prezentat ca „distins om de cultură, apărător statornic al tradiţiei ortodoxe române şi înflăcărat patriot”

Aproximativ 5.00 de oameni sunt în jurul Catedralei. Circulaţia a fost rsstricţionată în laterala dinspre Prefectură şi închisă total înspre reşedinţa mitroplitană.

12.38 Premierul Boc înainte de înmormântare: „am venit doar ca să-i aduc un ultim omagiu lui Bartolomeu Anania, Înalt Prea Sfinţitului, în amintirea colaborării excepţionale pe care am avut-o atât în calitate de primar cât şi de prim-ministru, ci şi în ultimul rând în calitate de creştin, pentru ce a fost, este, şi va rămâne în inimile fiecărui creştin, clujean şi român”. Premierul a precizat că golul lăsat de plecarea ierarhului nu poate fi umplut, „dar din învăţăturile lui Anania putem învăţa fiecare dintre noi”.

12.07 Au fost trase clopotele catedralei, iar patriarhul Daniel a dat începutul slujbei prohodului, oficiată de soborul de arhierei.

12.03 La catedrală au ajuns  premierul Emil Boc, ministrul de Externe Teodor Baconschi, prefectul Florin Stamatian, preşedintele Consiliului Judeţean Alin Tişe, Daniel Buda, Mihail Hărdău, Adrian Gurzău, viceprimarul Radu Moisin şi alţi oficiali. Toţi aceştia poartă lumânări aprinse.

11.57 Au ajuns şi Ioan Păcurar – şeful IPJ Cluj, Virgil Andreieş – fostul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Şerban Turcuş – fostul secretar al Ambasadei României la Vatican, senatorul Ilie Sârbu, directorul Palatului Copiilor Valentin Cuibus şi generalul Aurel Litan, şeful Inspectoratului de Jandarmi Cluj, şi deputatul Mircia Giurgiu.

11.55 Reprezentanţi ai Bisericii Reformate au ajuns şi ei la catedrală, după care în clădire au intrat reprezentanţi ai Universităţii „Babeş-Bolyai”, în frunte cu rectorul Andrei Marga.
11.51 la ceremonie au ajuns mai multe oficialităţi, între care rectorul UMF Constantin Ciuce, generalul de brigadă Vasile Şomlea, teologul Radu Preda şi reprezentanţi ai Armatei.

11.45 Premierul Emil Boc urmează să ajungă la catedrala mitropolitană. Prim-ministrul participă doar la slujba de înmormântare a mitropolitului. La ceremonie este aşteptat  şi ministrul de externe Teodor Baconschi. Oficialii mitropoliei clujene se aşteaptă la o audienţă de 10.000 de persoane la eveniment şi au pregătit, în acest sens, 12.000 de colaci.

11.40 la slujbă a venit şi preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc
11.39 Urmează slujba de prohod, oficiată de aproximativ 30 de ierarhi

11.30 la slujbă a ajuns şi episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, care a ajuns până la catafalcul mitropolitului, după care s-a retras în partea stângă-faţă a catedralei.

11.30 La slujbă a venit şi directorul regiei locale de transport în comun RATUC, Liviu Neag, dar şi deputatul Petru Călian, senatorul Alendru Cordoş şi preşedintele PSD Cluj Remus Lăpuşan.

10.53 pe parcursul slujbei continuă să intre în catedrală preoţi şi călugări. Soborul care oficiază liturghia numără aproximativ 30 de ierarhi.

10.40 Nici una dintre oficialităţile locale nu şi-a făcut apariţia, deocamdată, la slujbă.
10.05 Printre personalităţile prezente la liturghia arhierească se află şi fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, deputatul Horia Uioreanu şi fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar. În biserică se află şi foarte mulţi preoţi ortodocşi şi călugări.

10.00 Jandarmii amplasează garduri de protecţie în faţa catedralei mitropolitane, pentru a face posibilă procesiunea cu sicriul unde se află Mitropolitul Bartolomeu.

Sute de persoane sunt prezente la liturghia arhierească din această dimineaţă, ţinută de un sobor de înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române între care se află PS Daniel. Slujba  a început la ora 9 dimineaţa iar accesul în clădire al enoriaşilor a fost blocat la ora 7 dimineaţa, pentru ultimele pregătiri. Cei care au ajuns în piaţă după această oră au rămas în afara clădirii, unde, pe un ecran, este televizată slujba. Prinţesa Lia şi Principele Paul sunt şi ei prezenţi.

Slujba este transmisă prin circuit închis pe un ecran gigantic amplasat în faţa Catedralei. Accesul enoriaşilor nu mai este permis în catedrală, ceea ce face ca în faţa clădirii să se fi adunat zeci de persoane. Enoriaşii continuă să vină în piaţa Avram Iancu. După terminarea slujbei catedrala va fi înconjurată de credincioşi iar sicriul va fi purtat pe braţe de mai mulţi enoriaşi.

În piaţa Avram Iancu, dar şi în interiorul catedralei, au fost amplasaţi nu mai puţin de 150 de jandarmi şi 80 de poliţişti, pentru a asigura ordinea publică la eveniment.

Mitropolia va împărţi 12.000 de colaci credincioşilor care vor fi prezenţi la înmormântare.

Bartolomeu Anania va fi înmormântat astăzi în cripta ierarhilor de sub altarul catedralei mitropolitane.

Ieri, patriarhul Daniel şi preşedintele Traian Băsescu au venit la Cluj, cu două avioane separate, pentru a-i aduce un ultim omagiu mitropolitului Clujului. Cei doi oficiali s-au abţinut de la declaraţii. Vezi detalii de la vizita acestora. Sursă: AICI

Dumnezeu să-l ierte!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s