Suflet de copil

Posted: august 9, 2010 in Diverse

Că tot veni vorba de ‘Vraja mării’, m-am gândit să ofer şi un exemplu de urmat:

Copilărie…câtă curăţie[1] !

O văzuse ieri, când ieşea de la lecţii, plecând încet pe după holul şcolii. Parcă era supărată şi şorţul îi atârna pe un umăr. Ar fi vrut s-o strige să-i spună ceva. Dar ea se uită în altă parte şi n-o strigă. De fapt, cred că se uită în pământ. Bine-ar fi fost să se rotească atunci pământul. Ea ar fi alunecat şi s-ar fi rostogolit, iar el ar fi prins-o în braţe. Dar ar fi putut Saşa s-o prindă în braţe ? Cred că era prea grea, căci era mai mare. Dar chiar şi dacă n-ar fi putut, tot ar fi fost bine. S-ar fi rostogolit amândoi. Dar unde oare s-ar fi rostogolit ?

Sonia se plecă să-şi aranjeze ciorapul care-i ajungea până sub genunchi. Se uită mai întâi în jur, apoi se aplecă ţi-l trase şi parcă, în acelaşi timp, cu altă mână, îşi aranjă părul care-i căzu după ureche. Sonia se mai aplecă o dată, pentru că i se păru că a văzut o pietricică în talpă şi, după ce se uită mai bine, o găsi şi o scoase cu degetul. Mută gentuţa de pe un umăr pe altul şi dispăru după colţ.

Când se întoarse ea aşa, lui Saşa i s-a părut că l-a văzut, numai că n-a vrut să se uite la el, ca să n-o vadă. Saşa s-a uitat însă bine la ea, şi ea, dacă l-a văzut, a observat că el o privea. Lui Saşa i se făcu pe loc ruşine, pentru că-şi aminti că ea ştie că el a avut păduchi. Însă acum nu mai are păduchi, căci i-a spus mamei şi ea l-a curăţat, aşa cum i-a zis Sonia.

Dar tot îi era ruşine. Şi ei avea de ce să-i fie ruşine[2], gândi Saşa. Mai bine să nu-i fie ruşine nici unuia, dacă tot ştiau amândoi. Fiecare avea câte o ruşine, dar el s-ar fi făcut că nu ştie nimic, aşa cum nici el nu l-a pârât atunci Nadejdei Petrovna[3], şi totul ar fi bine. Nu i-ar mai fi nimănui ruşine.

Lui Saşa nu-i plăcea că oamenilor trebuie să le fie ruşine. Mai bine s-ar face fiecare că nu ştie şi totul ar fi bine. Dar poate că nu tuturor le era ruşine ? Soniei îi era ruşine însă, căci a văzut el în ochii ei atunci când a plâns. De asta a vrut ea să fugă în şcoală[4]. Şi lui i-a venit de mai multe ori să fugă de ruşine, dar n-a fugit. Lui, când îi este ruşine, parcă nu se poate mişca. Ar putea să stea aşa o zi întreagă, fără să se uite la nimeni.

Saşa ar fi vrut să se ducă la ea şi să-i spună că nu trebuie să-i fie ruşine de el, căci el nu va spune nimănui. Ar putea să stea aşa, amândoi, fără să le fie ruşine. Dar lui Saşa îi era ruşine să-i spună. Îi plăcea numai să se gândească la asta. Era un gând foarte plăcut. Şi când stătea pe sacul cu brebenei, Saşa tot la asta se gândea.

Se duse şi se aşeză pe iarbă, în spatele şcolii. Scoase din geantă un măr şi începu să-l ronţăie. Ieri, când îşi pregătise geanta, îl pusese acolo. L-a ales pe cel mai frumos, ca să nu se facă de ruşine dacă îl vede cineva când îl mănâncă. Era un măr mare şi roşu, cu pete galbene, care mirosea frumos. S-a gândit că, dacă s-ar întâlni cu ea şi-ar face amândoi câţiva paşi, ar fi putut să i-l dea ei, dacă l-ar fi vrut. Cred că l-ar fi vrut, pentru că era un măr frumos şi mirosea bine.[…]


[1] Extras din cartea Iepurii nu mor – Ştefan Baştovoi, cap. 22, pag. 83, Ed. Polirom (acţiunea se petrece în perioada regimului comunist).

[2] Citind capitolele anterioare ale cărţii, observăm că Sonia a fost certată în faţa colectivului şcolii pentru o un lucru ce-l făcuse.

[3] Învăţătoarea cea drastică a lui Saşa.

[4] Atunci când a fost certată de către cadrele didactice.

Reclame
Comentarii
  1. maria paula spune:

    Suflet de copil…,pur, bun si fragil, cati azi il mai au, cand nimic nu dau, nici celui ce da,inspre noi o boaba…din iubirea sa? Si daca nu stim , k sa mai iubim, nici pe cine ne iubeste,d-apoi pe cin ne uraste?Sau de azi tu ai gasit pe acel ce te-a iubit,si deja tu l-ai pierdut, ce poti face azi mai mult?Iara daca am avea, o farama din acea..inima de pui de om !! Poate asa am invata…sa iubim, simplu si pe oricine…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s