Vreau să mă îmbogăţesc !

Posted: iulie 15, 2010 in Articole Putere Ortodoxa

Mai bine un copil sărac şi înţelept decât un împărat bătrân şi fără minte care nu înţelege că trebuie să se lase îndrumat.[1]

(urmăriţi şi notele de subsol)

E clar că aceasta este năzuinţa ce domină majoritatea populaţiei globale. Banii au devenit un mijloc de a ajunge la ‘fericire’ şi un ‘drog’ ce nu are spital cu secţie de dezintoxicare în această lume (deşi ei sunt materiali).  Puterea îndoctrinării populaţiei face din copii, viitori adulţi dezumanizaţi. Aproape toţi îşi doresc să ajungă un „businessman” de succes. Clasa muncitorească dispare pentru simplul fapt că este ‘josnic’ a munci ca strungar, tâmplar, instalator, însă atunci când oamenii au nevoie de aceştia, îi consideră genii.

“Vreau să mă îmbogăţesc, de ce să muncesc toată viaţa pe nimica toată ? ” “Nu-mi place să muncesc, de ce să muncesc când pot avea milioane stând degeaba ?” Dar Dumnezeu a zis lui Adam după ce greşise: “În sudoarea feţei tale îţi vei mânca pâinea ta[2]” iar noi vrem bani din nimic şi cât mai mulţi, căutăm întotdeauna să dăm lovitura.  “Din ce motiv, omule, bogăţia ţi se pare lucru important? Neîndoielnic pentru că-ţi plac ospeţele scumpe, pentru că simţi mulţumire când alţii te admiră şi te invidiază, pentru că poţi cu banii tăi să le faci rău duşmanilor şi, în fine, pentru că toţi se tem de tine datorită puterii pe care ţi-o dă bogăţia. Da, din aceste patru motive alergi după bani, pentru plăcere, desfrâu, răzbunare şi frică. Alt motiv nu există. Căci, de obicei, bogăţia nu-l face pe om nici mai înţelept, nici mai cuminte, nici mai bun sau de oameni iubitor. Bogăţia nu ne poate sădi în suflet nici o virtute. Ci dimpotrivă, dacă află acolo unele virtuţi, le dezrădăcinează, ca să sădească în noi răutăţile corespunzătoare.[3]

Evanghelistul Luca ne relatează despre bogatul căruia i-a rodit ţarina şi în nebunia sa şi-a zis că a atins starea socială în care poate sta liniştit, fără griji, având toate cele de trebuinţă[4]. Dumnezeu i-a dat un răspuns fără de replică ce pune pe gânduri pe oricine : “Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău. Şi cele ce ai pregătit ale cui vor fi?”[5].  “…cine va voi să-şi scape sufletul îl va pierde; iar cine-şi va pierde sufletul pentru Mine, acela îl va mântui”[6]spune Mântuitorul, aşadar cel ce se leapădă de omul cel vechi (pătimaş, iubitor de arginţi,etc.) pentru Domnul, se va mântui.

„Dacă vezi că cineva devine bogat fără s-o merite, nu-l ferici, nu-l invidia, nu te îndoi de sfânta pronie, nu crede că în lumea aceasta se petrece ceva întâmplător şi fără scop. Adu-ţi aminte de parabola bogatului şi a lui Lazăr. Bogatul ajunsese pe crestele bogăţiei şi desfătărilor, şi totodată era sever şi lipsit de omenie, mai sălbatic chiar decât câinii. Câinilor le era milă de Lazăr şi-i lingeau rănile care-i acopereau trupul, pe când bogatul nici firimiturile de la masa lui nu le dădea săracului.”[7]

Bogăţia te face să uiţi cine eşti de fapt, şi pentru ce ţi s-a dat aceasta[8], iar uneori să-ţi pierzi minţile  după cum ştim binecunoscutul caz al artistei Britney Spears[9], care după ce ani mulţi s-a bucurat de marele succes în muzică şi s-a destrăbălat în videoclipuri[10](sau a promovat şi promovează destrăbălarea, sexualitatea) şi în viaţa privată[11], ajunge la spitalul de nebuni[12]. De ce ? pentru că a avut tot ce şi-a dorit şi neştiind să-şi administreze darurile primite, a încercat să le cheltuie mergând pe toate căile deşarte încercând prin acest mod să dea răspuns la căutările ei şi să-şi găsească împlinirea.

Cel ce a dobândit faima şi averea îşi pierde minţile(dacă nu-L are pe Dumnezeu[13]) devenind demonizat ! Poate unii nu vor crede însă una din ispitirile Mântuitorului în pustie a fost aceea a iubirii de stăpânire şi de avuţie. Şi I-a zis diavolul, ducându-L pe un munte foarte înalt şi arătându-i toate împărăţiile lumii şi slava lor: „Acestea toate Ţi le voi da Ţie, dacă vei cădea înaintea mea şi Te vei închina mie.[14]” Iată că iubirea şi dorirea de îmbogăţire este iubire şi dorire a închinării la idoli(diavoli), de altfel demonizare.

Să luăm cazul lui Eminem vorbind despre albumul său Relapse din anul 2009, album ce este plin de versuri care descriu abuzuri sexuale, abuz de droguri şi crimă, dar cel mai interesant lucru sunt posedările demonice. După învăţăturile folclorului european[15] cât şi în filmul „Exorcism of Emily Rose”, ora 3 este ora în care diavolul are cea mai mare putere sau în care acesta huleşte Sfânta Treime[16]. „3 am”[17] este videoclipul prin care rapperul prezintă manifestarea demonizării sale. Eminem vorbeşte despre această posedare a sa în melodia My Darling[18], având  o discuţie cu diavolul ce-l posedă[19] şi căruia s-a vândut.

Cel ce vrea să se îmbogăţească şi cel ce vrea faimă, este înşelat de diavol şi dus pe culmile cele mai înalte ale mândriei ajungând într-un final să-l posede, uneori sfârşind prin sinucidere.

„Precum este cu neputinţă ca marea să fie lipsită de valuri, tot astfel iubitorul de argint, de mânie şi de întristare. Cel care dispreţuieşte bunurile materiale, s- a izbăvit de judecăţi şi certuri; iubitorul de avuţii însă e în stare să lupte până la moarte pentru un ac.[…] În Iov nu se găsea nici cea mai mică urmă de iubire de arginţi; de aceea, pierzând totul, a rămas liniştit. Iubirea de arginţi este numită rădăcina tuturor relelor şi pe bună dreptate, deoarece ea pricinuieşte ura, furtul, pizma, divorţul, vrajba, mânia, ţinerea de minte a răului, împietrirea inimii şi crima.[20]

Dreptul Solomon a avut parte de toate bogăţiile şi de toate plăcerile şi totuşi, a ajuns la concluzia că „totul este deşertăciune[21]


[1] Ecc. 4; 13

[2] Fac. 3; 19

[3] Sf. Ioan Gură de Aur, Problemele vieţii, ed. Egumeniţa

[4] Cf. Lc. 12; 16-19

[5] Lc 12; 20

[6] Lc. 9; 24

[7] Ibidem nota2

[8] Căci tot ce avem sunt daruri de la Dumnezeu

[9] Exemplele sunt multe şi nu se merită să vorbim despre ele.

[10]Britney Spears – 3 http://www.youtube.com/watch?v=15_UVCjhmI8 „Toată lumea iubeşte sex” „a trăi în păcat este lucrul nou (da)”

I’m A Slave 4 U  http://www.youtube.com/watch?v=C-N2-HkCg3M&feature=player_embedded şi nu numai acestea….

[11] Cf. http://www.kudika.ro/articol/special/3911/Ooops-Britney-Spears-se-face-de-rusine-iar.html , şi multe alte surse.

[12] Cf. mass-media

[13] Cel ce-L are pe Dumnezeu nu are nevoie de avere multă ci atât cât să-i fie de folos pentru mântuire.

[14] Mt 4; 9

[15] Cf.  http://en.wikipedia.org/wiki/Witching_hour

[16] Aici încerc să dovedesc pericolul şi ceea ce se urmăreşte nu neapărat afirmarea acestei ideologii.

[17] Şi recenta melodie a lui Britney Spears poartă acelaşi nume – „3”

[18] Vocea diavolului -„I gave you enough time your soul’s mine I’m taking it back”(Ţi-am dat destul timp, sufletul tău este al meu, îl iau înapoi)

„ I’m not in the mirror I’m inside you let me guide you”(iar când Eminem sparge oglinda – Nu sunt în oglindă sunt în tine, lasă-mă să te ghidez)

„You sold your soul to me, need  i remind you? You remember that night you(Ţi-ai vândut sufletul mie, trebuie să-ţi amintesc ? îţi aduci aminte acea noapte)

Prayed to god you’d give anything to get a record deal well Dre signed you! (te-ai rugat lui Dumnezeu că vei da orice ca să ai un contract cu Dre ,aşadar ţi-a semnat)

This is what you wanted your whole life Marshall right boo? „asta ţi-ai dorit toată viaţa Marshall, nu-i aşa prietene ?”

Look at this house! (uită-te la casa aceasta)

look at these cars!(priveşte la maşinile acestea)

Oh, but you didn’t know that fame has a price too ?(Oh, dar nu ştiai că faima are şi ea un preţ?)”

[19] De asemenea în piesa Rainman spune că este posedat de diavol, dându-i acest nume.

[20] Ioan Scărarul, Scara Raiului, Ed. Amarcord, Timişoara, 1994, Cuvântul XVII: Despre Sărăcia alergătoare către cer,  pg.336-337

[21] Ecc. 1; 2

Reclame
Comentarii
  1. Nicoleta spune:

    Asa este,cine-L are pe Dumnezeu,are tot ce-i trebuie…In ziua de azi,banul face totul.Sa-ti ajute Dumnezeu in tot ceea ce vrei sa faci!Doamne ajuta!

  2. Flori spune:

    Am observat ca in ziua de azi, lumea este bântuita de o alta năzuinţă ” gloria eterna” sa fie ”the best” in ceea ce fac, sa aiba admiratia celorlalti ca fiind cei mai minunati. In acest caz banii conteaza intr-o masura mai mica. Important este sa fie ei ”cei mai cei”. Oamenii nu-si mai accepta conditia pe care le-o da Dumnezeu. De ex. ”Pilda talanţilor”- fiecare a primit in funcţie de puterile sale, asa cum a considerat Stăpânul. Ideea era ca trebuia sa inmulteasca talanţii( darurile). Astazi s-a pierdut aceasta idee. Problema este numarul talanţilor, de ce sa aiba altul mai mult? Cred că este vorba despre slavă deşartă.

    • De acord. Şi încă ceva, ideea de a excela în ceea ce faci nu este rea în sine. Dacă toţi ar încerca să-şi facă cât mai exemplar (calitativ) datoria la locul de muncă, lucrurile ar decurge mult mai bine la o scară mai largă. Însă desigur, totul făcut cu gândul şi spre slava lui Dumnezeu nu spre slava celui care înfăptuieşte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s