Trăieşte-ţi viaţa

Posted: iulie 1, 2010 in Articole Putere Ortodoxa

Trăieşte-ţi viaţa

Eşti tânăr, ai prieteni mulţi, nu eşti foarte bogat dar ai ce cheltui, vorbeşti deschis ce vrei, te duci orinde eşti invitat, iţi place să fii admirat, nonconformismul chiar te reprezintă, vântul iţi flutură camaşa şi de sus de acolo de pe bloc privind oraşul iţi spui: „trăieşte-ţi viaţa!”

Dar ce este viaţa ta? Oare să te întorci la ora 04:00 de la un majorat fară să mai ştii drumul spre casă; fetele fară prejudecăţi, fără rutină, haine, care „ţi-au redat speranţa aseară” sau puterea financiară cu care „poţi face orice” care „iţi îndeplineşte orice dorinţă” definesc cu adevărat cuvântul – împlinire? Reprezintă cu adevărat amintiri plăcute din adolescenţă sau „a te distra” este esenţial in viaţa unui tânăr şi reprezintă sloganul „trăieşte-ţi viaţa”.

Intră într-o biserică, aşează-te in genunchi in faţa icoanei Maicii Domnului şi spune-i cum te distrezi tu şi cum ai vrea, spune-i ce înseamnă pentru tine tinereţea. Oare o poţi face gândindu-te la toate momentele in care te-ai distrat? Mai au loc înjurăturile, băutura si toate celelalte? Nu cumva te ruşinezi? Dacă este bine ceea ce faci, atunci de ce te ruşinezi? De ce nu te distrezi cum îţi place ţie, şi în biserică? Oare Dumnezeu, Maica Domnului si Sfinţii nu sunt pretutindeni? Chiar şi acasă, la şcoală, la discotecă, etc. privind fiecare faptă pe care o faci?

Dar dacă totul are un sfârşit şi după moarte urmează veşnicie, atunci la bătrâneţe privind în urmă, cu ce te ajută faptele nechibzuite ale tinereţii? Judecata este aproape, mergi cu conştiinţa împăcată că ai avut o tinereţe fericită, că ţi-ai trăit viaţa, că ai avut libertate? Dar ce înseamnă pentru tine libertatea? Să faci ce vrei? „Fac ce vreau dar ştiu ce fac” este un slogan care cu ceva vreme în urmă încuraja pacatul desfrâului. Libertatea nu înseamnă să facem ce vrem, căci de multe ori făcând ceea ce vrem facem voia diavolului. Libertatea se cunoaşte în discernământul omului, în capacitatea lui de a alege între bine şi rău. Eşti „tare” dacă ieşi cu o fată, şi după ce a „cedat din prima seara” o laşi(părăseşti). Oare nu eşti rob păcatului? Lipsit de înţelepciune, neputând să te înfrânezi să faci faţă ispitei? Oare, cuvântul prietenilor tăi este mai presus de conştiinţă, de moralitatea ta, uneori de voinţa ta sau chiar de Dumnezeu? Oare, imaginea ta în faţa celorlalţi contează mai mult decât orice?

Bucuriile sufleteşti sunt nemarginite şi nu se pot înlocui. Un buchet cu flori de câmp pe care îl dăruieşti din toată dragostea face mai mult decât un buchet de trandafiri (filipinezi, de Ecuador) dăruiţi formal. Plăcerile dăruite de palpabil vor dispărea odată cu sursa, însă gândurile şi trăirile sufleteşti nu ţi le poate lua nimeni. Bucuria şi necazul, înalţarea şi căderea, sănătatea şi boala, cinstea şi ruşinea, bogăţia şi sărăcia – toate vin de la Dumnezeu şi trebuie acceptate ca atare.

A-ţi trăi viaţa după voia şi pe placul lui Dumnezeu înseamnă o adevarată viaţă, o viaţă care te împlineşte spiritual. Cu cât creştinul traieşte mai intens viaţa launtrică, cu atât e mai detaşat de lumea aceasta şi se apropie in mod imperceptibil de cealaltă lume. Trebuie să privim şi să cercetăm cu mare atenţie faptele noastre pentru a vedea consecinţele şi a ne da seama de ispită.

După fiecare cădere, pocainţa noastră slabeşte. Ne obişnuim cu păcatele şi până la urmă nu mai simţim deloc acţiunea harului dumnezeiesc asupra noastră. Devenim mai întâi indiferenti faţă de viaţa creştină şi apoi Îl duşmănim cu înverşunare pe Dumnezeu. Când cineva atinge stadiul acesta, a pierdut puterea de a-şi recunoaşte greşeala şi ajunge un netrebnic.

Reclame
Comentarii
  1. Calatorul spune:

    Dar pana si netrebnicul poate fi ridicat de Dumnezeu fiindca El este singurul care cunoaste in totalitate inima omului.
    PS. Nu spun ca este ok sa ne culcam pe o ureche, ci vreau sa subliniez ca nu trebuie sa deznadajduim, fiidnca o data intorsi la Domnul din toata inima noastra, suntem primiti , spalati si cinstiti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s