Ierom. Savatie Baştovoi arestat !!

Posted: iunie 30, 2010 in Diverse

Scandalul in jurul diafilmelor de propaganda ateista pe care le-au “descoperit” granicerii transnistreni si le-au “studiat” o echipa a MGB-ului de la Tiraspol ma obliga cumva sa impartasesc tuturor celor implicati intr-un fel sau altul in aceasta tarasenie macar putin din lucrarea pe care o fac impreuna cu Octav Esinencu si o echipa de artisti  basarabeni din diverse domenii. Este vorba de un film documentar la care lucram de ceva vreme despre prigoana asupra Bisericii Ortodoxe din perioada comunismului ateu. Linia centrala a filmului urmareste destinul unui preot de tara arestat pe timpul lui Stalin si eliberat la moartea “tatucului noroadelor”. Este povestea darimarii bisericii si lichidarea preotului din satul Sipca, raionul Soldanesti. Preotul din film, Feodor Sadovici, a murit in vara anului 58, la virsta de 38 de ani, in urma bolii dobindite prin schingiuire in vremea anchetelor. Acesta este bunicul meu de pe mama a carui memorie doresc sa o cinstesc astfel, reparind pe aceasta cale si memoria tuturor preotilor romani lichidati sau nedreptatiti in perioada comunismului ateu.

Sursa aici

Un cetăţean român, împreună cu ieromonahul moldovean Savatie Baştovoi, care este şi scriitor, şi cu un fotograf moldovean, au fost reţinuţi de forţele separatiste transnistrene.

Sursa aici

[UPDATE]

Cei trei au fost eliberaţi de MGB-ul transnistrean, după ce timp de trei ore s-au aflat reţinuţi la un punct de terecere în regiunea transnistreană. „Trei ore nu mi-au permis nici să mă depărtez de la maşină, în aşteptarea MGB-ului, despre care nimeni nu ştia când o să vină. S-au arătat deranjaţi că aveam nişte diafilme sovietice, din care vreau să fac un film despre propaganda ateistă în perioada lui Hruşciov. Le-am propus să fac declaraţie vamală pentru diafilme, dar ei n-au făcut nici măcar un proces verbal. La urmă, a venit KGB-ul lor, mi-au pus o groază de întrebări şi n-au găsit probleme. Am cerut măcar o hârtie care să confirme cele întâmplate, dar nu mi-au dat nimic”, afirmă Baştovoi. Cetăţeanul român, care se afla în maşină cu Baştovoi şi Esinencu este Cosmin Pospai, IT-ist din Constanţa.

Ambasada României se arată îngrijorată în legătură cu reţinerea ieromonahului Savatie Baştovoi şi încă a unui cetăţean român de către autorităţile din regiunea transnistreană.

“Este pentru prima dată când autorităţile transnistrene arestează cetăţeni români şi acest lucru ne îngrijorează. Vom face toate demersurile necesare pentru identificarea celui de-al doilea cetăţean român reţinut, dar şi pentru a verifica situaţia în care se află acesta şi părintele Savatie Baştovoi. Vom stabili neîntârziat măsura în care cei doi cetăţeni români au nevoie de asistenţă consulară şi vom face tot posibilul pentru a-i susţine”, au declarat pentru TIMPUL reprezentanţi ai Ambasadei Române la Chişinău.

La această oră, telefonul lui Octav Esinencu şi cel al părintelui Baştovoi sunt încă închise.

Ieromonahul a fost reţinut de autorităţile separatiste în timp ce se deplasa la mănăstire

Scriitorul şi ieromonahul Savatie Baştovoi, pictorul Octav Esinencu şi un cetăţean român au fost reţinuţi acum două ore la intrare în regiunea separatistă transnistreană. Cei trei se deplasau la Mănăstirea Noul-Neamţ din s. Chiţcani, unde vieţuieşte călugărul.

Actriţa Doriana Talmazan şi prietena lui Esinencu, Laura Chitic, au fost ultimele persoane care au discutat la telefon cu pictorul. „Octav m-a sunat şi mi-a spus că sunt la vama transnistreană, unde au fost reţinuţi. Zicea că aşteaptă să vină cineva, ca să-i verifice şi să-i interogheze. Mi-a spus că încearcă să-o informeze pe soră-sa Nicoleta şi pe unii jurnalişti, despre cele întâmplate, dar telefonul nu-i funcţionează normal”. Acelaşi lucru îl confirmă şi Laura Chitic: „Când l-am sunat, zicea că e în vamă, dar că i se bruiază telefonul, că nu poate face niciun apel. Am încercat să-l sun din nou – şi telefonul lui, şi cel al părintelui Savatie erau închise…”.

Se presupune că cei trei au fost reţinuţi deoarece aveau în maşină un sac cu diafilme cu materiale propagandistice sovietice vechi, după cum afirmă mai multe persoane care s-au întâlnit cu cei trei azi dimineaţă. Savatie Baştovoi le-ar fi spus acestora că intenţionează să facă un film din aceste materiale. În maşina lui Baştovoi se mai afla şi un aparat de fotografiat. Potrivit jurnal.md, la faţa locului s-ar fi deplasat imediat ofiţerii MGB-ului transnistrean.

Solicitat de TIMPUL, Victor Osipov, vicepremierul pentru problema transnistreană, s-a arătat foarte îngrijorat de cele întâmplate. „Am făcut un avertisment pentru toţi cetăţenii RM care pleacă peste Nistru să fie prudenţi, să ia măsuri de precauţie, pentru a nu-şi crea probleme. Deoarece ştim foarte bine cine controlează regiunea şi de ce este capabilă administraţia separatistă. Oricum, este un nou abuz din partea autorităţilor transnistrene, care se înscrie în şirul de acţiuni unilaterale orientate spre tensionarea situaţiei în zona de conflict. Ne vom informa, vom studia circumstanţele şi, în funcţie de aceasta, vom încerca să soluţionăm problema”, a declarat Osipov.

Sursa aici

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s